Arbeidsmarktcommunicatie in 10 seconden: de inzet van Snapchat voor employer branding

Photo of Vincent Rietveld

Vincent Rietveld

Digital Project Manager

Snap jij ‘t? Waarom een groeiend aantal van 500.000 jongeren tussen de 15 en 19 jaar in Nederland dagelijks geboeid zijn door een app waarmee ze communiceren met hun vrienden via foto’s en video’s die maximaal 10 seconden te bekijken zijn om daarna voorgoed te verdwijnen? 

Vraag het jongeren en zij zullen je verschillende redenen geven. Voornamelijk is Snapchat ‘fun’ vanwege de besloten vorm van communiceren, het gemak van content creatie, het gevoel van ‘exclusiviteit’ en het ruwe en ongescripte karakter van de snaps. 

Commercieel snappen
Waar jongeren samenkomen, is de commercie nooit ver weg. Organisaties als Nike, de NOS, Vodafone en GE snappen er inmiddels dan ook al op los, en ook festivals als Rock Werchter gebruiken het medium om te communiceren met bezoekers en een sfeerimpressie te geven aan thuisblijvers. Nu is een paar seconden vaak al genoeg om een nieuw model sneaker of het gevoel van een biertje in de zon duidelijk te maken, maar hoe zit dat met een baan?

Snapchat voor werkgevers?
Wanneer je als werkgever al social media gebruikt voor employer branding en recruitment, zal het inzetten van Snapchat je even achter de oren doen krabben. Binnen Snapchat draait alles namelijk om snackable ‘instant’ content. En omdat alles zich binnen de mobiele app afspeelt, word je gedwongen tot het reduceren van je verhaal tot de absolute kern, en moet je 1 persoon tot Snapchef benoemen. Of de company phone als een ware GielMobiel van hand tot hand laten gaan binnen je bedrijf.

Toch kan het lonen om deze hobbels te nemen, want Snapchat is uitermate geschikt voor visual storytelling. Hoe je het medium inzet is uiteraard afhankelijk van je doelstellingen en strategie, en er is geen formule voor succes. Het is vooral proberen, leren, ervaring opdoen en bijsturen. Twee van onze opdrachtgevers, het ministerie van Defensie en McDonald’s, hebben inmiddels een Snapchat account opgezet om hun jongere doelgroep te bereiken en nog beter te leren kennen.

De wereld van Defensie van binnenuit beleven
De wervingsdoelgroep van Defensie is zeer breed en divers. Campagnes richten zich vaak op jongeren van 17-28 jaar, daarnaast is er nog de VeVa-opleiding gericht op laatstejaars vmbo-leerlingen van 15 en 16. Daarmee is Snapchat een geschikt medium voor Defensie. Bovendien past het binnen de social strategie om deze jonge doelgroep te bereiken en te betrekken in de wereld van Defensie.

Met enige regelmaat worden snap-stories gedeeld van de verschillende evenementen die door Defensie worden georganiseerd. Doel is om de unieke wereld van Defensie naar buiten te brengen, beleving te creëren en de rijkheid aan vakgebieden duidelijk te maken. Deze content wordt gewaardeerd, gezien het groeiend aantal volgers en een gemiddeld aantal views van 1500 per snap. Er is gekozen voor een organische groei van het account door cross channel promotie van het account. Vind het account via username: werkenbijdef.

Een kijkje in de keuken bij McDonalds
Voor haar crew zoekt McDonald’s vooral 15- en 16-jarige havisten en vwo’ers. Omdat die vaak nogal wat vooroordelen hebben ten aanzien van een ‘McJob’ willen we laten zien wat werken bij McDonald’s echt inhoudt, met als kernwoorden fun, leerzaam en flexibel. Resulterend in de boodschap: Werken bij de Mac. Helemaal niet gek!

McDonalds heeft ervoor gekozen om haar Snapchat account een kickstart te geven met een activatiecampagne. Een crewlid van McDonald’s deelt korte items over zijn werk en activiteiten binnen McDonalds. Tussen deze verhalen worden letters doorgegeven, die een speciale wincode opleveren. Wie deze als eerste invult op de recruitmentsite maakt kans op een leuke prijs. Met deze aanpak wisten we in slechts 4 dagen tijd al ruim 1000 Snapchatters aan ons te binden. De actie loopt nog, dus volg het account! (username: helemaalnietgek)

Snapchat voor jouw werkgeversmerk?
Of Snapchat ook geschikt is om in te zetten voor jouw organisatie is onder meer afhankelijk van je doelgroep, doelstellingen, contentstrategie, ervaring met social media en de juiste resources. Daarnaast is het ook gewoon simpelweg snappen waarom Snapchat leuk is om te bepalen hoe je er voordeel mee kunt doen voor jouw organisatie.

Dat Snapchat verder zal groeien staat vast. En ook al voelt het misschien wat onwennig (of kinderachtig) in het begin; het is slim om nu alvast ervaring op te doen en te leren. Was het niet Steve Jobs die riep: ‘Stay hungry, stay foolish’? Je kunt vast beginnen door de accounts van Defensie en McDonald’s te volgen ;).

Maak een snap of screenshot om het account toe te voegen.

Photo of Vincent Rietveld

Vincent Rietveld

Digital Project Manager

Share this.

“Arbeidsmarktcommunicatie in 10 seconden: de inzet van Snapchat voor employer branding”

Kennismaken?

Bedankt voor je interesse in onze dienstverlening. Vul onderstaand formulier in en we nemen contact met je op. Je kunt ook een e-mail sturen naar enquiries@maximum.nl

Persoonlijke informatie

Opdrachtinformatie

Validatie

Wat ik nog wilde zeggen…

Heb je een vraag, suggestie, recept voor onze chef of gewoon een goed idee? We horen het graag! Vul onderstaande gegevens in of stuur een mailtje naar contact@maximum.nl

Persoonlijke informatie

Vraag / Suggestie / Idee / …

Validatie

Meld je hieronder aan voor de Maximum update!

We houden je vervolgens maandelijks op de hoogte van de laatste recruitment insights, trends, interessante cases en het reilen en zeilen binnen Maximum!

Persoonlijke informatie

Validatie

Waar kunnen we je mee helpen?

Klanten van Maximum zijn koning. Op het gebied van serviceverlening vinden we het belangrijk dat onze klanten op ieder moment om onze assistentie kunt vragen. Dat kan uiteraard direct via uw contactpersoon, of door onderstaand formulier in te vullen. Maar ook per mail (support@maximum.nl) of telefoon (+31 10 284 20 21) staan we voor u klaar!

Persoonlijke informatie

Hulpvraag

Validatie

Sluiten